Unit Pemakanan dan Dietetik (UPD) Hospital USM telah dianugerahkan sijil halal pada bulan Ogos 2020.
30 November 2020
Penganugerahan Sijil Halal 2020
31 October 2020
Latihan Industri Pelajar
Unit Pemakanan dan Dietetik telah menerima beberapa orang pelajar dari 3 Institut Pengajian Tinggi untuk menjalani latihan industri.
Kumpulan pelajar pertama adalah dari Universiti Teknologi Mara Terengganu. Mereka telah menjalani latihan bermula 3 Februari 2020.
Kumpulan kedua pelajar dari Universiti Malaysia Sabah yang telah menjalani latihan bermula 10 Februari 2020. Mereka merupakan pelajar Ijazah Sarjana Muda Sains Makanan.
Kumpulan ketiga adalah pelajar dari UITM Terengganu iaitu pelajar Ijazah Sarjana Muda Perkhidmatan Makanan. Latihan mereka bermula pada 23 Februari 2020.
20 September 2020
Seminar Pensijilan Halal Siri 2
Pada 12 Ogos 2020 yang lalu, Seminar Pensijilan Halal Siri 2 telah diadakan bertempat di Bilik Seminar PTI, Blok Pentadbiran USM. Seminar sesi 2 ini sepatutnya berlangsung pada 17 Mac yang lalu telah ditangguhkan sehinggan 12 Ogos berikutan dengan pandemik Covid'19 yang telah melanda seluruh dunia.
Sesi 2 ini telah dihadiri oleh 50 orang peserta yang terdiri daripada kakitangan UPD.
15 August 2020
Audit Pensijilan Halal Malaysia 2020
Bertarikh 14 Julai yang lalu, satu Audit Pensijilan Malaysia telah diadakan di Unit Pemakanan dan Dietetik HUSM (UPD). Audit tersebut telah dijalankan oleh Bahagian Pengurusan Halal, Jabtan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kelantan (JAHEIK).
Audit bermula pada jam 9.00 pagi dan sepanjang audit berlangsung, Pegawai Auditor telah diiringi oleh Ahli Jawatankuasa Taskforce Halal yang terdiri daripada beberapa Pegawai Dietetik dan Penolong Pegawai Penyediaan Makanan.
31 July 2020
COVID'19
Oleh itu, pihak HUSM telah mengambil inisiatif untuk meminimumkan perkhidmatan klinik-klinik yang berada di hospital, termasuk Klinik Dietetik. Untuk Klinik Dietetik, kes-kes yang diterima hanyalah yang memerlukan intervensi segera seperti kes Gestational Diabetes Mellitus (GDM), Kanser atau Ryle's Tube Feeding. Selain dari itu, bilangan pesakit yang dimasukkan ke wad juga dihadkan.
24 June 2020
Seminar Pensijilan Halal Siri 1
29 May 2020
Latihan Industri Pelajar Sarjana Muda Sains Makanan
Sepanjang latihan berlangsung, para pelajar telah didedahkan dengan pelbagai perkara yang berkaitan dengan perkhidmatan makanan.
Semoga segala ilmu yang diperoleh sepanjang latihan dapat dipraktikkan pada masa hadapan