4 February 2021

Senarai Aktiviti UPD Tahun 2020



Jadual dibawah merupakan senarai aktiviti-aktiviti yang berlangsung di unit UPD sepanjang tahun 2020.

Bil

Nama Aktiviti

 

Objektif

Tarikh & Tempat

LATIHAN INDUSTRI PELAJAR IPTA DI UNIT PEMAKANAN & DIETETIK  HOSPITAL USM

1.      

Pelajar Sarjana Muda Sains Kesihatan (Dietetik) dari UiTM, Puncak Alam

 

Latihan Industri

5/1/2020–13/02/2020

2.      

Pelajar Sarjana Muda Sains Makanan dari Universiti Malaysia Terengganu

 

Latihan Industri

2/2/2020 – 16/6/2020

3.      

Pelajar Diploma Pengurusan Perkhidmatan Makanan dari UiTM Dungun

 

Latihan Industri

3/2/2020 – 19/8/2020

4.      

Pelajar Sarjana Muda Sains Makanan dari Universiti Malaysia Sabah

 

Latihan Industri

10/2/2020 – 27/8/2020

5.      

Pelajar Sarjana Muda Pengurusan Perkhidmatan Makanan dari UiTM Dungun

 

Latihan Industri

23/2/2020 – 10/9/2020

6.      

Pelajar Dietetik dari Universiti Sains Malaysia (USM)

 

Latihan Industri

16/2/2020 – 30/4/2020

7.      

Pelajar Sarjana Muda Sains Kesihatan (Dietetik) dari Universiti Sains Malaysia (USM)

 

Latihan Industri

16/8/2020 -12/9/2020

 

8.      

Pelajar Sarjana Muda Sains Kesihatan (Dietetik) dari Universiti Sains Malaysia (USM)

 

Latihan Industri

13/9/2020 -10/10/2020

9.      

Pelajar Sarjana Muda Sains Kesihatan (Dietetik) dari Universiti Sains Malaysia (USM)

 

Latihan Industri

11/10/2020 -11/1/2021

 

10.   

Pelajar Diploma Pengurusan Perkhidmatan Makanan dari UiTM Dungun

 

Latihan Industri

3/11/2020 – 14/2/2021

Continuous Dietetic Education (CDE) di Unit Pemakanan & Dietetik Hospital USM

11.   

Continuous Dietetic Education Bil 1

Tajuk: Empower Children with a Strong Immune Foundation

 

 (CDE)

6/2/2020

12.   

Continuous Dietetic Education Bil 2

Tajuk: Discover the Brain

 

 (CDE)

25/2/2020

13.   

Continuous Dietetic Education Bil 3

Tajuk:  Stunting The Nations’s Burden of Malnutrition

 

 (CDE)

20/4/2020

14.   

Continuous Dietetic Education Bil 4

Tajuk: The Best Solution for Long Bouts of Crying in Early Life

 

 (CDE)

15/5/2020 – 8/6/2020

15.   

Continuous Dietetic Education Bil 5

Tajuk:  Abnominal Discomfort in Children

 

 (CDE)

20/6/2020

16.   

Continuous Dietetic Education Bil 6

Tajuk:  The Science to Grow Happy

 

(CDE)

25/6/2020

17.   

Continuous Dietetic Education Bil 7

Tajuk:  Discover Reduction Risk of Developing Allergies Through Exposure & Nutrition

 

 (CDE)

14/7/2020

18.

 

Continuous Dietetic Education  Bil 8

Tajuk: Kepentingan Nutrien Untuk Perkembangan 360

(CDE)

 

28/7/2020

 

 

19.

Continuous Dietetic Education Bil 9

Tajuk:  Introduction of Protemed & Renomed

 

(CDE)

10/8/2020

20.

Continuous Dietetic Education Bil 10  

Tajuk:  Infatrini

 

 

(CDE)

18/8/2020

21.

Continuous Dietetic Education Bil 11 

Tajuk:  Specialized Nutrition Delivery in Surgical Patients

 

 

(CDE)

 

25/8/2020

22.

Continuous Dietetic Education Bil 12

Tajuk: Visible Growth in 8 Weeks

 

 

(CDE)

1/9/2020

23.

Continuous Dietetic Education Bil 13

Tajuk: Wyeth Nutrition Range of products Updates

 

(CDE)

 

25/10/2020

24.

Continuous Dietetic Education Bil 14

Tajuk: World Diabetis day:Living With Diabetes In A Changing World

 

 (CDE)

 

22/11/2020

25.

Continuous Dietetic Education Bil 15

Tajuk:Management For Prader Willi Syndrome

(CDE)

24/11/20

26

Continuous Dietetic Education Bil 16

Tajuk: The Science To Grow Happy part 3

 

(CDE)

26/11/20

Continuous Staff & Students Education (CSSE) di Unit Pemakanan & Dietetik Hospital USM

27.

Continuous Staff & Students Education

Bil 1 bertajuk: Pengenalan KIK dan LEAN

 

 (CSSE)

 

20/1/2020

28.

Continuous Staff & Students Education

Bil 2 bertajuk: Laporan Latihan Perkhidmatan Makanan di UPD

 (CSSE)

 

4/2/2020

29.

Continuous Staff & Students Education

Bil 3 bertajuk: Pembentangan Kes Sesi 1

 

 (CSSE)

 

1/3/2020

30.

Continuous Staff & Students Education

Bil 4 bertajuk: Pembentangan Kes Sesi 1

 

 (CSSE)

 

8/3/2020

31.

Continuous Staff & Students Education

Bil 5 bertajuk: Mega Food – Marina Bay Sand Masterchef Full Documentary

 

 (CSSE)

 

4/5/2020

32.

Continuous Staff & Students Education

Bil 6 bertajuk: Laporan Perkhidmatan Makanan di UPD

 

 (CSSE)

 

13/5/2020

33.

Continuous Staff & Students Education

Bil 7 bertajuk: Amalan Mulia di Bulan Ramadhan

 

 (CSSE)

 

14/5/2020

34.

Continuous Staff & Students Education

Bil 8 bertajuk: Diet Teraputik Yang Berkesan

 

 (CSSE)

 

20/5/2020

 

 

35.

Continuous Staff & Students Education

Bil 9 bertajuk: Dunia Sarapan Malaysia

 

 (CSSE)

 

9-11/6/2020

36.

Continuous Staff & Students Education

Bil 10 bertajuk: Secangkir Kopi, Seharum Aroma

 

 (CSSE)

 

21-23/6/2020

37.

Continuous Staff & Students Education

Bil 11 bertajuk:  Keutamaan 10 Hari Pertama Bulan Zulhijjah

 

 (CSSE)

 

20-22/7/2020

38.

Continuous Staff & Students Education

Bil 12 bertajuk:  Ta’awun Saling Tolong Menolong

 

 (CSSE)

 

26-28/7/2020

39.

Continuous Staff & Students Education

Bil 13 bertajuk:  Laporan Latihan Perkhidmatan Makanan di UPD

 (CSSE)

 

18/8/2020

40.

Continuous Staff & Students Education

Bil 14 bertajuk:  Laporan Latihan Industri di UPD

 

 (CSSE)

 

1/9/2020

41.

Continuous Staff & Students Education

Bil 15 bertajuk:  Laporan Latihan Industri di UPD

 

 (CSSE)

 

29/9/2020

42

Continuous Staff & Students Education

Bil 15 bertajuk:  Laporan Latihan Industri di UPD

 

 (CSSE)

 

14/10/2020

43.

Majlis Persaraan Pn Fatimah Wati Hj. Dahlan , Pen .Pegawai Penyediaan Makanan C32

Majlis Persaraan

Bilik Operasi, Unit Pemakanan & Dietetik

 

Sesi Audit di Unit Pemakanan & Dietetik Hospital USM

44.

Audit Hospital Rakan Bayi

 

Audit

3/3/2020

Unit Pemakanan & Dietetik

45.

Audit Dalaman Pensijilan Halal

Audit

1/7/2020

Unit Pemakanan & Dietetik

46.

Audit Pensijilan Halal dari pihak Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan

 

Audit

14/7/2020

Unit Pemakanan & Dietetik

47.

Audit MS ISO 9001:2015 oleh pihak SIRIM

 

Audit

4/8/2020

Klinik Dietetik

48.

Audit Penarafan Organisasi dan Audit Dalaman Patuh Syariah

 

Audit

28/9/2020

Unit Pemakanan & Dietetik

Seminar /Kursus / Bengkel Anjuran Unit Pemakanan Dan Dietetik Hospital USM

50

Seminar Pensijilan Halal Siri 1

Seminar

18/2/2020

Bilik Seminar 2, Hospital USM

51

Seminar Pensijilan Halal Siri 2

 

Seminar

12/8/2020

Bilik Seminar 2,

Hospital USM

52

Kursus kepatuhan HALAL  Siri 1

Kursus

15/9/2020

Bilik Seminar 2,

Hospital USM

53

Kursus kepatuhan HALAL  Siri 1

Kursus

7 /10/2020

Bilik Persidangan PPSG

54

Bengkel Outsource vs in-house Food Service

Bengkel

30 /9/2020

Bilik Operasi UPD


27 January 2021

Selamat Maju Jaya

Salah seorang Pegawai Dietetik, iaitu Pn Nur Ayuni Mohd Shukri telah meninggalkan HUSM dan meneruskan kerjayanya sebagai Pegawai Dietetik di Institut Jantung Negara (IJN) Kuala Lumpur. Kami warga UPD mendoakan agar Pn Ayuni terus maju jaya di tempat baru.



2 December 2020

Latihan Industri Perkhidmatan Makanan Sarjana Muda Sains Kesihatan (Dietetik) USM

 Seramai 14 orang pelajar Ijazah Sarjana Muda Sains Kesihatan Dietetik USM telah menjalankan latihan industri sebagai salah satu syarat graduasi. Disebabkan faktor pandemik Covid 19 yang telah melanda seluruh dunia, pelajar telah dibahgikan kepada 2 kumpulan bagi mengecilkan bilangan pelajar supaya dapat mematuhi Prosedur Operasi Standard ketika latihan diadakan. Dua sesi tersebut adalah:

Sesi 1: 16 Ogos 2020 sehingga 12 September 2020

Sesi 2: 13 September 2020 sehingga 10 Oktober 2020





Diakhir latihan, setiap pelajar telah membentangkan projek yang dijalankan sepanjang latihan dan dibentangkan di hadapan Pegawai Dietetik dan Penolong Pegawai Penyediaan Makanan.




Diharapkan segala ilmu yang diperoleh dapat digunakan di masa akan datang.