Bil
|
Nama Aktiviti
|
Tarikh & Tempat
|
1.
|
Pemeriksaan Tahap Kebersihan dapur Oleh
Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan
|
26 /3/2019 di Dapur Hospital USM
|
2.
|
Latihan Industri (Klinikal) Pelajar Dietetik
USM bagi Latihan GTD407/3 dan GTD408/3
|
17/2/2019-02/05/2019
di Unit Pemakanan & Dietetik, Hospital
USM
|
3.
|
Latihan Industri Pelajar Ijazah Sarjana Muda
Sains Makanan, Universiti Malaysia Terengganu
|
18/02/2019-04/06/2019
di Hospital USM
|
4.
|
Latihan Industri (Klinikal) Pelajar Latihan
Pesakit Luar GTD406 Pelajar Dietetik USM Tahun 4
|
08/09/2019-12/12/2019
di Klinik Dietetik Pesakit Luar, Hospital
USM
|
5.
|
Latihan Industri Pelajar Diploma Pengurusan
Perkhidmatan Makanan UiTM Terengganu
|
29/07/2019-25/11/2019
Di Unit Pemakanan & Dietetik, Hospital
USM
|
6.
|
Latihan Industri Pelajar Sarjana Muda Sains
(Kepujian) Pengurusan Perkhidmatan Makanan UiTM Terengganu
|
29/07/2019-25/11/2019
Di Unit Pemakanan & Dietetik, Hospital
USM
|
7.
|
Latihan Industri Pelajar Program Ijazah
Kejururawatan Tahun 1, Pusat Pengajian Sains Kesihatan
|
09/12/2019 di Unit Pemakanan & Dietetik
|
8.
|
Hari Keluarga Unit Pemakanan & Dietetik
|
26/7/2019 di Bayu Melawi Chalet ,Bachok
,Kelantan
|
9.
|
Taklimat oleh Ketua Unit, Unit Pemakanan
& Dietetik HUSM kepada Pelajar Tahun 3 Program Ijazah Kejururawatan,
Pusat Pengajian Sains Kesihatan
|
21/11/2019 di Pusat Pengajian Sains
Kesihatan
|
10.
|
Lawatan Sambil Belajar Pelajar Program
Ijazah Kejururawatan Tahun 2, Kursus GTJ206/3 – Nutrisi Dalam Praktis Kejururawatan,
Pusat Pengajian Sains Kesihatan
|
Klinik Dietetik, Hospital USM pada tarikh
berikut:
1.
06/10/2019
2.
13/10/2019
3.
15/10/2019
|
11.
|
Latihan Industri Pelajar Dietetik USM dan
Perkhidmatan Makanan (GTN408/4)
|
07/07/2019-29/08/2019 di Unit Pemakanan
& Dietetik
|
12.
|
Latihan Industri Pelajar Diploma
Perkhidmatan Makanan UiTM Pulau Pinang
|
28/01/2019-27/05/2019
di Unit Pemakanan & Dietetik
|
13.
|
Kursus Memperkasakan Perkhidmatan Makanan
Siri 1
|
28/4/2019 di Bilik Seminar 2, Blok
Pentadbiran HUSM
|
14.
|
Seminar Weight
Loss Management
|
7/8/2019 & 8/8/2019 di Auditorium, Blok
Pentadbiran HUSM
|
15.
|
Sesi Continuous Dietetic Education (CDE) Bil
4/2019 bertajuk: Help Malaysian Children Achieve Full Growth Potential
|
28/3/2019
|
16.
|
Sesi CDE Bil 5/2019 bertajuk: The Science of
Mother
|
16/4/2019
|
17.
|
Sesi CDE Bil 6/2019 bertajuk: Kelantan Basic
Nutrition Therapy Course
|
30/5/2019
|
18.
|
Sesi CDE Bil 7/2019 bertajuk: Renal Patients
|
2/7/2019
|
19.
|
Sesi CDE Bil 8/2019 bertajuk: Combating
Common Gastroistestinal Problem in
Children |
16/7/2019
|
20.
|
Sesi CDE Bil 9/2019 bertajuk: Rumusan Untuk
Masalah Gangguan Intestinal dan Alahan Protein Susu
|
23/7/2019
|
21.
|
Sesi CDE Bil 10/2019 bertajuk: Introduction
of Pentasure Clinical Nutrition
|
22/8/2019
|
22.
|
Sesi CDE Bil 11/2019 bertajuk: Asas-Asas
Penulisan Artikel
|
12/9/2019
|
23.
|
Sesi CDE Bil 12/2019 bertajuk: MDA 25th
National Conference
|
19/11/2019
|
24.
|
Sesi CDE Bil 13/2019 bertajuk: Myotein Plus
& Gucil
|
15/10/2019
|
25.
|
Sesi CDE Bil 14/2019 bertajuk: Nutritional
Management for Risk Reduction of CMPA
|
19/11/2019
|
26.
|
Sesi CDE Bil 15/2019 bertajuk: Optimise Your
Muscles, Optimise Your Life
|
3/12/2019
|
27.
|
Sesi CDE Bil 16/2019 bertajuk: Gain Height
with Strong Bones
|
17/12/2019
|
28.
|
Audit Dietetic Education Bil 1 Pembentangan Kes
|
10/1/2019
|
29.
|
Audit Dietetic Education Bil 2 Pembentangan
Kes
|
31/1/2019
|
30.
|
Audit Dietetic Education Bil 3
Laporan Projek & Latihan Perkhidmatan
Makanan
|
12/2/2019
|
31.
|
Audit Dietetic Education Bil 4
Pembentangan Kes Pelajar Dietetik Sesi 1
|
5/3/2019
|
32.
|
Audit Dietetic Education Bil 5
Pembentangan Kes Pelajar Dietetik Sesi 2
|
12/3/2019
|
33.
|
Audit Dietetic Education Bil 6
Pembentangan Kes Pelajar Dietetik Sesi 3
|
31/3/2019
|
34.
|
Audit Dietetic Education Bil 7
Pembentangan Kes Pelajar Dietetik Sesi 4
|
4/4/2019
|
35.
|
Continuous Staff & Students Education
(CSSE) Bil 8 - Pembentangan Kes Pelajar Dietetik Sesi 5
|
23/4/2019
|
36.
|
Continuous Staff & Students Education
(CSSE) Bil 9 - Pembentangan Kes Sesi 6
|
30/4/2019
|
37.
|
Continuous Staff & Students Education (CSSE) Bil 10 bertajuk: Teraputik Diet
|
8/5/2019
|
38.
|
Continuous Staff & Students Education Bil
11 – Pembentangan Laporan Latihan Industri
|
14/5/2019
|
39.
|
Continuous Staff & Students Education
(CSSE) Bil 12 bertajuk: Tatacara Penyediaan
Bahan Mentah & Penyediaan Nasi
|
26/5/2019
|
40.
|
Continuous Staff & Students Education
(CSSE) Bil 13 bertajuk: Penyediaan Menu Baru
|
9/8/2019
|
41.
|
Continuous Staff & Students Education
(CSSE) Bil 14 bertajuk: Laporan Latihan
Perkhidmatan Makanan
|
20/8/2019
|
42.
|
Continuous Staff & Students Education
(CSSE) Bil 15 bertajuk: Skim Perlindungan
MySalam
|
21/8/2019
|
43.
|
Continuous Staff & Students Education
(CSSE) Bil 16 bertajuk: PKS Peralatan di
Dapur UPD
|
18/9/2019
|
44.
|
Continuous Staff & Students Education
(CSSE) Bil 17 bertajuk: Pengiraan Kos Menu
A, B, C dan Western
|
5/11/2019
|
3 March 2020
Aktiviti Sepanjang Tahun 2019
Berikut merupakan senarai aktivit yang telah dijalankan oleh Unit Pemakanan dan Dietetik (UPD) sepanjang tahun 2019.
28 February 2020
CSSE BIL 2/2020
Pada 4 Februari 2020 yang lalu, satu sesi CSSE telah diadakan bagi sesi pembentangan oleh pelajar Dietetik UITM Puncak Alam yang telah menjalani praktikal perkhidmatan makanan di dapur UPD, HUSM.
Pembentangan ini telah dibentangkan oleh 4 orang pelajar iaitu:
Pembentangan ini telah dibentangkan oleh 4 orang pelajar iaitu:
- Nik Husna Diyana Nik Rahimy
- Mohd Firdaus Mat Razali
- Nur Anis Syahida Rosli
- Siti Norzulaika Zakaria
Terdapat 2 tajuk telah dibentangkan iaitu:
CSSE BIL 1/2020
Pada 20 Januari 2020 yang lepas, satu sesi CSSE telah diadakan dengan tajuk Pengenalan KIK dan LEAN. Pembentangan CSSE ini telah dibentangkan oleh Pn. Khairun Nisah.
Tujuan sesi CSSE ini diadakan untuk memberikan maklumat yang lebih terperinci mengenai projek LEAN dan KIK supaya semua projek yang dijalankan pada tahun 2020 berjalan dengan lancar seperti mana panduan yang digariskan untuk setiap projek.
Tujuan sesi CSSE ini diadakan untuk memberikan maklumat yang lebih terperinci mengenai projek LEAN dan KIK supaya semua projek yang dijalankan pada tahun 2020 berjalan dengan lancar seperti mana panduan yang digariskan untuk setiap projek.
Lawatan UITM Cawangan Machang
Pada 13 Januri 2019 yang lalu, seramai 24 orang pelawat dari UITM Machang yang terdiri daripada staf asrama dan perwakilan pelajar telah mengadakan lawatan ke Dapur HUSM.
Program tersebut bermula dengan taklimat mengenai UPD yang disampaikan oleh Pn Rimei Salha. Selepas itu, para pelawat telah dibawa ke dapur untuk sesi lawatan.
13 January 2020
Latihan Dietetik Klinikal Pesakit Luar II
Seramai 29 orang pelajar Ijazah Sarjana Muda Sains Kesihatan (Dietetik) telah menjalani latihan Dietetik Pesakit Luar 2 bermula pada 8 September 2019 dan berakhir pada 12 Disember 2019.
Sepanjang latihan tersebut berlangsung, para pelajar telah didedahkan dengan pelbagai perkara termasuk juga kaunseling berkumpulan.
Sepanjang latihan tersebut berlangsung, para pelajar telah didedahkan dengan pelbagai perkara termasuk juga kaunseling berkumpulan.
Latihan Industri Pelajar Perkhidmatan Makanan
Pada 29 Julai 2019 hingga 25 November 2019, seramai 7 orang pelajar yang terdiri daripada 3 pelajar diploma dan 4 pelajar Ijazah Sarjana Muda dari UITMtelah menjalani latihan perkhidmatan makanan di dapur Hospital Universiti Sains Malaysia.
Sepanjang tempoh latihan tersebut, para pelajar telah didedahkan terhadap segala proses yang dilakukan di dapur. Diharapkan hasil dari lathian ini, para pelajar dapat mempraktikkan ilmu yang diperoleh di masa akan datang.
1 December 2019
Majlis Persaraan Pn Sabariah & En Nasri
Pada 29 Ogos 2019, satu majlis persaraan telah diadakan untuk meraikan dua staf UPD yang bersara, iaitu Pn Sabariah dan En Nasri. Majlis tersebut telah dihadiri oleh kesemua staff UPD. Diharapkan kedua-dua mereka terus maju jaya dalam apa sahaja yang dilakukan selepas ini.
Subscribe to:
Posts (Atom)