3 March 2020

Aktiviti Sepanjang Tahun 2019

Berikut merupakan senarai aktivit yang telah dijalankan oleh Unit Pemakanan dan Dietetik (UPD) sepanjang tahun 2019.

Bil
Nama Aktiviti
Tarikh & Tempat
1.        
Pemeriksaan Tahap Kebersihan dapur Oleh Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan
26 /3/2019 di Dapur Hospital USM
2.        
Latihan Industri (Klinikal) Pelajar Dietetik USM bagi Latihan GTD407/3 dan GTD408/3
17/2/2019-02/05/2019
di Unit Pemakanan & Dietetik, Hospital USM

3.        
Latihan Industri Pelajar Ijazah Sarjana Muda Sains Makanan, Universiti Malaysia Terengganu

18/02/2019-04/06/2019
di Hospital USM
4.        
Latihan Industri (Klinikal) Pelajar Latihan Pesakit Luar GTD406 Pelajar Dietetik USM Tahun 4

08/09/2019-12/12/2019
di Klinik Dietetik Pesakit Luar, Hospital USM
5.        
Latihan Industri Pelajar Diploma Pengurusan Perkhidmatan Makanan UiTM Terengganu

29/07/2019-25/11/2019
Di Unit Pemakanan & Dietetik, Hospital USM
6.        
Latihan Industri Pelajar Sarjana Muda Sains (Kepujian) Pengurusan Perkhidmatan Makanan UiTM Terengganu

29/07/2019-25/11/2019
Di Unit Pemakanan & Dietetik, Hospital USM
7.        
Latihan Industri Pelajar Program Ijazah Kejururawatan Tahun 1, Pusat Pengajian Sains Kesihatan

09/12/2019 di Unit Pemakanan & Dietetik

8.        
Hari Keluarga Unit Pemakanan & Dietetik
26/7/2019 di Bayu Melawi Chalet ,Bachok ,Kelantan
9.        
Taklimat oleh Ketua Unit, Unit Pemakanan & Dietetik HUSM kepada Pelajar Tahun 3 Program Ijazah Kejururawatan, Pusat Pengajian Sains Kesihatan

21/11/2019 di Pusat Pengajian Sains Kesihatan

10.    
Lawatan Sambil Belajar Pelajar Program Ijazah Kejururawatan Tahun 2, Kursus GTJ206/3 – Nutrisi Dalam Praktis Kejururawatan, Pusat Pengajian Sains Kesihatan

Klinik Dietetik, Hospital USM pada tarikh berikut:
1.       06/10/2019
2.       13/10/2019
3.       15/10/2019

11.    
Latihan Industri Pelajar Dietetik USM dan Perkhidmatan Makanan (GTN408/4)

07/07/2019-29/08/2019 di Unit Pemakanan & Dietetik
12.    
Latihan Industri Pelajar Diploma Perkhidmatan Makanan UiTM Pulau Pinang
28/01/2019-27/05/2019
di Unit Pemakanan & Dietetik

13.    
Kursus Memperkasakan Perkhidmatan Makanan Siri 1
28/4/2019 di Bilik Seminar 2, Blok Pentadbiran HUSM

14.    
Seminar Weight Loss Management
7/8/2019 & 8/8/2019 di Auditorium, Blok Pentadbiran HUSM
15.    
Sesi Continuous Dietetic Education (CDE) Bil 4/2019 bertajuk: Help Malaysian Children Achieve Full Growth Potential

28/3/2019
16.    
Sesi CDE Bil 5/2019 bertajuk: The Science of Mother

16/4/2019

17.    
Sesi CDE Bil 6/2019 bertajuk: Kelantan Basic Nutrition Therapy Course

30/5/2019

18.    
Sesi CDE Bil 7/2019 bertajuk: Renal Patients

2/7/2019
19.    
Sesi CDE Bil 8/2019 bertajuk: Combating Common Gastroistestinal Problem in
Children
16/7/2019

20.    
Sesi CDE Bil 9/2019 bertajuk: Rumusan Untuk Masalah Gangguan Intestinal dan Alahan Protein Susu
23/7/2019
21.    
Sesi CDE Bil 10/2019 bertajuk: Introduction of Pentasure Clinical Nutrition

22/8/2019
22.    
Sesi CDE Bil 11/2019 bertajuk: Asas-Asas Penulisan Artikel

12/9/2019
23.    
Sesi CDE Bil 12/2019 bertajuk: MDA 25th National Conference

19/11/2019
24.    
Sesi CDE Bil 13/2019 bertajuk: Myotein Plus & Gucil

15/10/2019
25.    
Sesi CDE Bil 14/2019 bertajuk: Nutritional Management for Risk Reduction of CMPA

19/11/2019
26.    
Sesi CDE Bil 15/2019 bertajuk: Optimise Your Muscles, Optimise Your Life

3/12/2019
27.    
Sesi CDE Bil 16/2019 bertajuk: Gain Height with Strong Bones

17/12/2019
28.    
Audit Dietetic Education Bil 1  Pembentangan Kes

10/1/2019
29.    
Audit Dietetic Education Bil 2 Pembentangan Kes

31/1/2019
30.    
Audit Dietetic Education Bil 3
Laporan Projek & Latihan Perkhidmatan Makanan
12/2/2019
31.    
Audit Dietetic Education Bil 4
Pembentangan Kes Pelajar Dietetik Sesi 1
5/3/2019
32.    
Audit Dietetic Education Bil 5
Pembentangan Kes Pelajar Dietetik Sesi 2
12/3/2019
33.    
Audit Dietetic Education Bil 6
Pembentangan Kes Pelajar Dietetik Sesi 3
31/3/2019
34.    
Audit Dietetic Education Bil 7
Pembentangan Kes Pelajar Dietetik Sesi 4
4/4/2019
35.    
Continuous Staff & Students Education (CSSE) Bil 8 - Pembentangan Kes Pelajar Dietetik Sesi 5

23/4/2019
36.    
Continuous Staff & Students Education (CSSE) Bil 9 - Pembentangan Kes Sesi 6

30/4/2019
37.    
Continuous Staff & Students Education  (CSSE) Bil 10 bertajuk: Teraputik Diet

8/5/2019
38.    
Continuous Staff & Students Education Bil 11 – Pembentangan Laporan Latihan Industri

14/5/2019
39.    
Continuous Staff & Students Education
(CSSE) Bil 12 bertajuk: Tatacara Penyediaan Bahan Mentah & Penyediaan Nasi

26/5/2019
40.    
Continuous Staff & Students Education
(CSSE) Bil 13 bertajuk: Penyediaan Menu Baru

9/8/2019
41.    
Continuous Staff & Students Education
(CSSE) Bil 14 bertajuk: Laporan Latihan Perkhidmatan Makanan
20/8/2019
42.    
Continuous Staff & Students Education
(CSSE) Bil 15 bertajuk: Skim Perlindungan MySalam

21/8/2019
43.    
Continuous Staff & Students Education
(CSSE) Bil 16 bertajuk: PKS Peralatan di Dapur UPD

18/9/2019
44.    
Continuous Staff & Students Education
(CSSE) Bil 17 bertajuk: Pengiraan Kos Menu A, B, C dan Western
5/11/2019

28 February 2020

CSSE BIL 2/2020

Pada 4 Februari 2020 yang lalu, satu sesi CSSE telah diadakan bagi sesi pembentangan oleh pelajar Dietetik UITM Puncak Alam yang telah menjalani praktikal perkhidmatan makanan di dapur UPD, HUSM.

Pembentangan ini telah dibentangkan oleh 4 orang pelajar iaitu:

  1. Nik Husna Diyana Nik Rahimy
  2. Mohd Firdaus Mat Razali
  3. Nur Anis Syahida Rosli
  4. Siti Norzulaika Zakaria
Terdapat 2 tajuk telah dibentangkan iaitu:
  1. Laporan Latihan Perkhidmatan Makanan di UPD
  2. Mini Projek: Analisis Nutrien Menu di Hospital USM

CSSE BIL 1/2020

Pada 20 Januari 2020 yang lepas, satu sesi CSSE telah diadakan dengan tajuk Pengenalan KIK dan LEAN. Pembentangan CSSE ini telah dibentangkan oleh Pn. Khairun Nisah.

Tujuan sesi CSSE ini diadakan untuk memberikan maklumat yang lebih terperinci mengenai projek LEAN dan KIK supaya semua projek yang dijalankan pada tahun 2020 berjalan dengan lancar seperti mana panduan yang digariskan untuk setiap projek.



Lawatan UITM Cawangan Machang

Pada 13 Januri 2019 yang lalu, seramai 24 orang pelawat dari UITM Machang yang terdiri daripada staf asrama dan perwakilan pelajar telah mengadakan lawatan ke Dapur HUSM.

Program tersebut bermula dengan taklimat mengenai UPD yang disampaikan oleh Pn Rimei Salha. Selepas itu, para pelawat telah dibawa ke dapur untuk sesi lawatan.





13 January 2020

Latihan Dietetik Klinikal Pesakit Luar II

Seramai 29 orang pelajar Ijazah Sarjana Muda Sains Kesihatan (Dietetik) telah menjalani latihan Dietetik Pesakit Luar 2 bermula pada 8 September 2019 dan berakhir pada 12 Disember 2019.

Sepanjang latihan tersebut berlangsung, para pelajar telah didedahkan dengan pelbagai perkara termasuk juga kaunseling berkumpulan.






Latihan Industri Pelajar Perkhidmatan Makanan

Pada 29 Julai 2019 hingga 25 November 2019, seramai 7 orang pelajar yang terdiri daripada 3 pelajar diploma dan 4 pelajar Ijazah Sarjana Muda dari UITMtelah menjalani latihan perkhidmatan makanan di dapur Hospital Universiti Sains Malaysia. 

Sepanjang tempoh latihan tersebut, para pelajar telah didedahkan terhadap segala proses yang dilakukan di dapur. Diharapkan hasil dari lathian ini, para pelajar dapat mempraktikkan ilmu yang diperoleh di masa akan datang.





1 December 2019

Majlis Persaraan Pn Sabariah & En Nasri

Pada 29 Ogos 2019, satu majlis persaraan telah diadakan untuk meraikan dua staf UPD yang bersara, iaitu Pn Sabariah dan En Nasri. Majlis tersebut telah dihadiri oleh kesemua staff UPD. Diharapkan kedua-dua mereka terus maju jaya dalam apa sahaja yang dilakukan selepas ini.