1 September 2014

LATIHAN PRAKTIKAL PERKHIDMATAN MAKANAN PELAJAR UNIVERSITI MALAYSIA TERENGGANU (UMT)

Bermula 17 Febuari 2014 sehingga 6 Jun 2014 (15 Minggu) seramai tiga (3) orang pelajar Sarjana Muda Sains Makanan (Perkhidmatan Makanan dan Pemakanan) dari Universti Malaysia Terengganu (UMT)telah menjalani latihan praktikal di Unit Pemakanan dan Dietetik, HUSM. Latihan praktikal ini merangkupi penempatan di Bahagian Sajian, Bahagian Penyediaan Makanan, Klinik Dietetik dan juga Pejabat Am. Pelajar yang terlibat ialah:


                          1. Nur Amalina bt. Mohd. Sudin
                          2. Siti Aisah bt. Ahmad 
                          3. Wan Azewanis bt. Wan Mohamed Azemi












26 MEI 2014~ AUDIT DALAMAN 5S

Seiringan  Majlis Penyampaian Anugerah Perkhidmatan Cemerlang, di Unit Pemakanan dan Dietetik sedang berjalan satu sesi Audit Dalaman 5S bagi memastikan  amalan-amalan 5S sentiasa dipatuhi.  2 orang auditor yang ditugaskan ialah En. Muhamad Nazri b. Mustapha dan diketuai oleh En. Mohamad Ezany Yusoff.  Sepanjang sesi ini, auditor diringi oleh Pn. Siti Hasmah bt. Mahyiddin, Pn. Maisarah Hussin, Pn. Fatimah Wati bt. Hj. Dahlan dan juga Pn. Kamarul Azmanie bt. Kamaruzzaman.

GAMBAR SEKITAR SESI AUDIT DALAMAN 5S DI UPD




 

26 MEI 2014~ MAJLIS PENYAMPAIAN ANUGERAH PERKHIDMATAN CEMERLANG (APC) 2014

Alhamdulillah, pada tahun ini seramai 7 orang staf dari Unit Pemakanan dan Dietetik telah dipilih sebagai penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2013 yang diadakan di Dewan Utama Kampus Kesihatan USM Kubang Kerian, Kelantan pada 26 Mei 2014. Majlis disempurnakan oleh YBhg. Prof. Dato' Dr Ahmad Shukri b Mustapa Kamal, TNC Hal Ehwal (Akademik & Antarabangsa) USM.

Mereka yang bertuah itu adalah:

1. Wan Rimei Salha bt Wan Abdul Rani ( Pegawai Dietetik U44 )
2. Mohd Khairul b Zakaria ( Penolong Pegawai Penyediaan Makanan C27 )
3. Ahmad Zaiyed Al Rafik b Ismail ( Pembantu Penyediaan Makanan N17 )
4. Nik Ab Rahman b Nik Ab Salam ( Pembantu Penyediaan Makanan N17 )
5. Mohd Firdaus b Ra'aim ( Pembantu Operasi N11 )
6. Nur Liyana bt Anuar ( Pembantu Operasi N11 )
7. Wan Noor Zakiah bt Wan Yusoff ( Pembantu Operasi N11 )

Sekitar Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2014



    TAHNIAH !!!

22 MEI 2014~ JAMUAN MAKAN MALAM HARI KELUARGA UPD,HUSM


Alhamdulillah, dapat dilaksanakan dengan jayanya.  Kali ini Jamuan Hari Keluarga Unit Pemakanan dan Dietetik telah diadakan di Dewan Kijang 2, Hotel Perdana, Kota Bharu.

Seramai 63 orang staf telah hadir dengan membawa pasangan/ahli keluarga masing-masing yang membawa jumlah kepada 83 orang.

PERSEDIAAN  UNTUK CABUTAN BERTUAH
MENUNGGU KETIBAAN STAF-STAF YANG DIRAIKAN
Dari kiri: TN HJ SHAM, TN HJ ZUL & ISTERI dan PN RUHANI
                                                   

 
Dalam majlis yang begitu meriah ini turut meraikan 2 orang staf yang telah berpindah tempat kerja iaitu:

1.       Mohd. Syamsulrizal b. Ramli                       
2.       Sabarina Setapha

Kehilangan pekerja yang dikasihi telah digantikan dengan 2 orang staf berwibawa iaitu            Sudiana Akma bt. Ab. Ghani dari Jabatan Patologi dan Nasron b. Husin dari Unit Rekod Perubatan.

Majlis turut meraikan persaraan 3 orang staf yang telah banyak menabur jasa di Hospital USM ini khasnya di Unit Pemakanan dan Dietetik iaitu:



1.  En Zakriah Hj Wan Ahmad
      Pembantu Penyediaan Makanan N17
      Tempoh Perkhidmatan: 
      1 Julai 1985 - 2 Jan 2014







2.        Pn. Ruhani Halim
     Ketua Penolong Pengarah U48
     ( Dietetik  Klinikal dan Klinik Dietetik)
     Tempoh Perkhidmatan: 
     1983 -  29 Mei 2014



 
3. Tn Hj. Hisham b. Abdul Ghani
    Penolong Pegawai Penyeliaan Makanan C32        KUP
    Tempoh Perkhidmatan: 
    2 Jun1983- 1 Julai 2014 

 





16 APRIL 2014~ AUDIT DALAMAN ISO 9001:2008

 
Auditor:
Pn. Chik Hussin (Ketua)
Tuan Mohd. Norazli Tuan Othman
Pn. Khairiah Che Alwi
Pn. Aziah Abu Bakar

Bertujuan:
·         Menilai kepatuhan Sistem Pengurusan Q.
Hospital Universiti Sains Malaysia terhadap keperluan-keperluan `MS ISO 9001:2008 Serta Perancangan’ kualiti yang telah ditetapkan.

·         Mengenalpasti peluang-peluang penambahbaikan yang diperlukan.

23 APRIL & 14 MEI 2014~ SEMINAR KUALITI PERKHIDMATAN SAJIAN SIRI 1 DAN SIRI 2


Seminar ini bermatlamat untuk
1.       Menyegar, meningkat serta memperluaskan pengetahuan, tahap kekerapan dan motivasi staf.

2.       Mendedahkan staf kepada isu-isu terkini yang berkaitan perkhidmatan sajian serta meningkatkan semangat kerjasama dalam kalangan staf.

Seminar ini diadakan dalam 2 siri yang membolehkan 100% staf Penolong Pegawai Penyediaan Makanan, Pembantu Penyediaan Makanan dan Pembantu Operasi (Sajian) menghadirinya.

Antara topik yang dibentangkan ialah:

i.                     Kualiti dalam perkhidmatan makanan.
ii.                   Jaminan kualiti dalam proses penyediaan makanan.
iii.                  Mengihsankan rutin harian, menterjemahkan sebuah impian.
iv.                 Keselamatan di tempat kerja.
v.                   Kepuasan  pelanggan sebagai petunjuk prestasi staf.
vi.                 Komunikasi berkesan – Interaksi Sihat Dalam Kalangan Staf.